Yrityksen perustamiseen liittyy aina paljon selvitettävää. Kaikkea ei voi osata heti ja apua kannattaa hakea asiantuntijoilta. Hyvän kirjanpitäjän palkkaaminen kantaa jo pitkälle. Se, mistä ei kuitenkaan kannata tinkiä lainkaan, on ajan käyttäminen oman yrityksen toimialan valitsemiseen. Se, millä toimialalla yrityksesi toimii, on kaikkein tärkeintä sekä kannattavuuden että myös yrittäjän oman jaksamisen kannalta. Valitse ala siis kysynnän sekä oman kiinnostuksesi mukaan.

Harrastan tätä

Jos olet jo vuosia harrastanut jotain, josta olet todella kiinnostunut ja voisit kuvitella tekeväsi myös sitä työksesi, voi tästä löytyä idea yrityksen perustamiseen. Eri urheilulajien harrastajat voivat perustaa toiminimen ja alkaa antaa opetustunteja omassa lajissa. Toisaalta jos pidät maalaamisesta tai vaikka valokuvauksesta, voit perustaa oman yrityksen ja myydä taideteoksiasi tai palveluitasi muotokuvamaalarina. Erilaisia käsitöitä harrastavat taas voivat perustaa liikkeen omia tuotteitaan myydäkseen.

Osaan tämän

Olipa opiskelemasi ala mikä tahansa, lähes poikkeuksetta opintosuunnitelmaan kuuluu myös yrittäjyyden opintoja. Yrityksen toimiala voikin löytyä juuri opiskelemaltasi alalta. Osaamisesi on juuri ajan tasalla valmistuessasi ja into kovimmillaan. Etenkin jos oman alan työpaikat ovat vähissä, voi oman yrityksen perustaminen olla oiva idea. Yleisimmät opiskelualat, joilta ryhdytään suoraan yrittäjäksi liittyvät kauneudenhoitopalveluiden tuottamiseen sekä rakennusalaan ja teknisen alan korjaustöihin.

Yrityksen toimiala voi löytyä myös aiemman työsi parista. Jos olet jo vuosia tehnyt palkkatyötä alalla, josta pidät ja koet, että voisit itse tarjota jotain uutta tällä alalla, mikset harkitsisi oman yrityksen perustamista? Toiminimen voi perustaa jo hyvinkin nuorella iällä, joten jos olet tehnyt kesätöinä vaikka puutarha- tai siivoustöitä omassa naapurustossasi, voit kokemuksen karttuessa tarjota näitä palveluita omasta yrityksestäsi käsin.

Opin tämän

Jos joku tietty ala kiinnostaa erityisen kovasti, kannattaa etsiä, missä tälle alalle voi kouluttautua ja tutkia millaisia edellytyksiä itsellä on opiskelemaan pääsemiseen. Opiskelemaan voi jo lähteäkin sillä suunnitelmalla, että valmistumisen jälkeen aikoo perustaa oman yrityksen. Tällöin voit opiskeluaikanasi käyttää hyväksesi kaikki oppilaitoksen tarjoamat yrittäjyyteen ja markkinointiin liittyvät kurssit. Kerro avoimesti suunnitelmistasi ja saat varmasti kurssien opettajilta paljon hyviä neuvoja.

Vaihtoehtoisesti kiinnostavalle alalle voi kouluttautua oppisopimuksella, ja jos koulutukseen liittyvästä harjoittelupaikasta ei löydy valmistumisen jälkeen palkkatöitä, kannattaa harkita oman yrityksen perustamista. Valmistumisesi jälkeenkin voit jatkokouluttaa itseäsi tai hakeutua vaikka yrittäjyyskursseille jos kaipaat lisää tietoja oman yrityksen perustamisesta. Useat oppilaitokset ja myös TE-palvelut järjestävät yrittäjyyteen valmentavia koulutuksia. Voit saada apua myös useista kaupungeista löytyvistä yrityshautomoista, jotka avustavat alkuun pääsemisessä ja tarvittaessa myös toimialan valinnassa.

Tee tarvekartoitus

Oletko huomannut, että omalta lähiseudultasi puuttuu jokin palvelu? Onko ala sellainen, jota sinä osaat tai olisit kiinnostunut opiskelemaan? Voit ensin vaikka kysellä naapuruston asukkailta, mitä mieltä he olisivat uuden yrityksen aloittamisesta alueellasi. Tai jos alasi ei ole kovin suurta alkupääomaa tai varaston hankintaa vaativa, voit tehdä vaikka yrityskokeilun tai perustaa pop-up-liikkeen, jonka puitteissa myyt tuotteitasi tai palveluitasi.

Jos lähdet siitä, mikä ala sinua kiinnostaa, voi olla, että juuri omalla alueellasi ei ole tarvetta näille palveluille. Kampaamoita tai kahviloita saattaa olla jo aivan liiaksikin asti. Tällöin sinun kannattaa miettiä, olisitko valmis muuttamaan alueelle, jossa tarjoamiasi palveluita kaivataan enemmän. Apua näihin ajatuksiin saat parhaiten oman alueesi työvoimatoimistosta tai TE-palveluista, jotka osaavat opastaa sinua vaikka laajemman tarvekartoituksen tekemisessä.

Uusi vai olemassa oleva yritys

Jos perustat uutta yritystä, mieti ennen aloittamista, miten rahoitat ensimmäisen vuotesi. Yleensä toimialasta riippumatta ensimmäinen vuosi on hankala ja mitä enemmän tarvitset laitteita, kalliita tiloja tai muita alkuinvestointeja, sitä varmempi sinun tulisi olla alasi kannattavuudesta. Jos oman alasi osaaminen on vahvaa, mutta yrittäjyys mietityttää, kannattaa tehdä tarkkaan laadittu liiketoimintasuunnitelma. Sen avulla tulee mietittyä tarkkaan kustannus- ja tuottolaskelmia, joiden pohjalta on helpompaa aloittaa toimintaa.

Mielenkiintoisella alalla toimivan yrityksen voi myös ostaa valmiina. Tai voit alkaa vaikka yhtiökumppaniksi jo alueellasi toimivan yrittäjän kanssa, jos tämän toimiala on sinua erityisesti kiinnostava. Sinulla saattaa olla jokin tuore näkökulma, josta jo toimiva yritys on kiinnostunut. Ala yritykselle voi löytyä myös perheeltäsi. Jos vuosia toiminut perheyritys kaipaa jatkajaa ja työ kiinnostaa sinua, voit päästä sukupolvenvaihdoksen avulla helposti jo tutun yrityksen puikkoihin.

Laajenna alaasi

Jos olet jo yrittäjä ja tuntuu siltä, että tulot eivät riitä kattamaan kuluja, voit miettiä palveluvalikoiman lisäämistä tai jopa alan vaihtamista. Myös jos havittelet suurempaa markkinaosuutta, saattaa erilaisten tuotteiden tarjoaminen lisätä volyymiä. Älä pelkää tarttua toimeen, vaikka se tarkoittaisikin uuden opettelemista. Voit myös palkata jo valmiiksi osaavaa henkilökuntaa, jotta voit olla varma että yrityksesi osaaminen tällä uudellakin osa-alueella on huippuluokkaansa.

Hyvä keino palveluvalikoiman ja asiakkaiden toiveiden kartoittamiseksi on kysyä heiltä itseltään. Tätä varten on olemassa useita keinoja joista helpoin ja yksinkertaisin on kysyä heti palvelutilanteessa tai sen jälkeen kommentteja ja parannusehdotuksia. Asiakkaille palautteen antaminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa anonyymisti, joten esimerkiksi sähköpostikyselyn tekeminen saattaa antaa rehellisempää tietoa. Asiakkaita kannattaa myös kuunnella. Jos he kaipaavat vaihtelua palveluvalikoimaan kannattaa palaute ottaa tosissaan.