Yrityksen perustamisessa yksi tärkeimpiä yksityiskohtia on se, mitä yritys myy tai valmistaa. Suomessa ja varsinkin muualla maailmassa kilpailijoita on niin paljon, että yrityksen täytyy erottua jollain tavalla niistä. Jos liikeidea on uniikki, voi yrityksellä olla hyvät mahdollisuudet markkinarakoon, jota muut eivät ole ainakaan aivan samalla tavalla saavuttaneet. Totta kai myös yrittäjän osaaminen täytyy ottaa huomioon – osaaminen voi olla hankittu työkokemuksella, koulutuksilla ja harrastuksilla. Joskus se omaperäinen, mielenkiintoinen ja uniikki idea voi syntyä joko yhdestä näistä ominaisuuksista, tai sitten kaikkien kolmen yhdistelmänä. Joskus idea voi syntyä vaikka siitä, kun yrittäjä on oivaltanut, ettei kukaan ole tarjonnut vastaavaa aiemmin.

Vanhojen ideoiden uudistaminen

Uuden liikeidean luominen tyhjästä voi olla hankalaa. Monilla aloittelevilla yrittäjillä on kuitenkin taustallaan paljon kokemusta sekä työstä, harrastuksesta tai vaikkapa jostain muusta omaan elämään liittyvästä asiasta. Tämä auttaa liikeidean miettimisessä runsaasti, varsinkin jos yrittäjä pohtii vaikkapa saamaansa palvelua johonkin henkilökohtaiseen asiaansa. Jos palvelu on ollut huonoa tai keskinkertaista, on varmasti monilla ollut mielessä, kuinka tehdä sama asia paljon paremmin. Tällaisista elämänkokemuksista voi syntyä uniikki liikeidea, jonka taustalla on todellinen tarve. Tarpeeseen ei vain ole osattu vastata tarpeeksi hyvin. Kuinka sinä toteuttaisit saman palvelun ja mitä tekisit eri tavalla?

Vanhan idean jalostaminen uudenlaiseksi voi olla juuri sellainen uniikki malli liikeidealle, jota kukaan tai vain hyvin harvat ovat toteuttaneet yritysmaailmassa. Tämä uniikki idea voi olla aluksi pienelle kohderyhmälle rajattu tai suunnattu, jolloin sen toimivuutta on helppo kokeilla ja niin sanotusti benchmarkata. Idea vanhan liikeidean uudistamisesta voi syntyä kauppareissulla tai virastossa asioidessa. Kannattaa siis pitää tuntosarvet pystyssä aina kun et ole täysin tyytyväinen palveluun tai tuotteeseen – ja varsinkin silloin, jos edellä mainituissa ei ole tapahtunut minkäänlaista kehitystä pitkiin aikoihin. Uniikki idea yritykselle voi syntyä myös siitä, että löydät jo olemassa olevalle palvelulle tai tuotteelle aivan oman kohderyhmän.

Täysin uusi idea yritykselle

Täysin uusi idea yritykselle on astetta hankalampi keksiä maailmassa, jossa on jo kaikkea ja tieto liikkuu internetin välityksellä. Vielä on kuitenkin tilaa ja mahdollisuuksia sekä Suomessa että kansainvälisesti. Jos uskot keksineesi täysin uuden idean yritykselle, kannattaa ensimmäiseksi googlata eli hakea tietoa sopivilla hakusanoilla netistä. Jos saman kaltaisia yritysideoita löytyy, kannattaa kuitenkin ottaa selvää mistä oikeasti on kyse. Voit myös tiedustella yrityksestä suoraan sähköpostitse, jolloin saat selville yrityksen liikeidean tärkeimmät kohdat. Usein muut tekevät asioita jollain tapaa eri tavalla, jolloin samalta alueelta voi löytyä potentiaalia uuden yrityksen perustamiseen.

Hyvät ja uniikit ideat yritykselle ovat yleensä myös varsin yksinkertaisia. Omaperäistä ideaa esitellessäsi potentiaalisille rahoittajille on hyvin tärkeää muistaa, että heidän pitää ymmärtää mahtava ideasi muutaman minuutin aikana. Mieluiten liikeidean pitää tulla selväksi ja ymmärretyksi ensimmäisten lauseiden aikana. Uusi idea voi olla myös sellainen, jota on tehty muualla maailmassa, mutta Suomessa ei vastaavaa ole vielä koskaan nähty. Ulkomaisten kulttuurien hyödyntäminen voi olla yrityksen ideoinnissa kultakaivos. Muista, että joku on tuonut pizzan, karaoken, kebabin ja bingon ensimmäistä kertaa Suomeen. Maailma on täynnä potentiaalia uusien ideoiden synnyttämiseen ja parantamiseen.

Huomioon otettavaa

Uutta omaperäistä yritysideaa kannattaa testata monin tavoin. Markkinatutkimusta voi tehdä niin sanotusti ruohonjuuritasolla ja kengännauhabudjetilla. Jos tiedät sopivia ja mahdollisia asiakkaita, kannattaa heiltä kysyä mitä he ovat mieltä ideastasi. Samalla voit tiedustella myös ajattelemaasi hintaa myymällesi tuotteelle tai palvelulle – onko se sopivasti, liian vähän vai liian paljon? Kyselyn voi helposti tehdä verkossa erilaisilla kyselylomakkeilla, joita on saatavilla ilmaiseksikin. Google Forms on yksi tällaisista maksuttomista, helposti käytettävistä verkkolomakkeista, johon voi tehdä kyselyitä aiheesta kuin aiheesta. Tarvitset tietoa varsinkin täysin uudesta yritysideasta, sillä pelkkä oma mutu-tuntuma ei tule todennäköisesti riittämään.

Uutta uniikkia ideaa yritykselle voi keksiä myös ystäviesi kanssa. Hullujen ideoiden kirjoittaminen ylös on hauskaa, mutta usein myös varsin opettavaista. Ideoita ei saa alkuvaiheessa sensuroida, vaan ajatusten annetaan lentää vapaasti. Myöhemmin on sitten aika ruveta karsimaan sellaiset ideat pois, joita ei voi mitenkään toteuttaa. Toteuttamisen arvoiset ideat jätetään jäljelle. Niistä voi sitten pohtia, liittyvätkö ideat toisiinsa vai ovatko ne täysin omiaan. Lopulta paperilla voi olla se uniikki kuningasidea, jota kannattaa jollain tavalla lähteä kokeilemaan yritysmaailmassa. Uniikin yritysidean synnyttämiseen ei ole oikeaa tai väärää keinoa, mutta yritysmaailman lainalaisuudet kannattaa aina pitää korvan takana.

Uniikki idea ei yksin riitä

Uniikin liikeidean ohella yrittäjän pitää miettiä alaan liittyvät riskit. Voit lukea aiheesta lisää artikkelistamme “Riskien ottaminen kuuluu asiaan yritysmaailmassa”. Hyvä yrittäjä tekee liiketoimintasuunnitelman, jossa voidaan vastata yksinkertaisiin kysymyksiin: mitä myyt, kenelle myyt ja miten myyt. Vaikka yrityksesi idea olisi kuinka ainutlaatuinen ja uniikki, ota huomioon kova kilpailu. Artikkelimme “Kilpailun huomioiminen yritysmaailmassa” avaa aihetta runsaasti. Parhaimmillaan voit keksiä niin hienon liikeidean, että Suomen rajat ovat yrityksellesi lopulta liian ahtaat. Tällöin kannattaa suunnata reilusti maailmalle, jossa mahdollisuudet ovat laajemmat – kuin myös haasteetkin. Tästä aiheesta lisää artikkelissamme “Miten päästä kansainvälisille markkinoille?”